Ce este Keyword Clustering?
Keyword Clusteringul este un procedeu folosit în search marketing prin care cuvintele cheie sunt grupate pe diverse categorii în funcție de obiectivele și strategia de marketing.
Cuprins:
ToggleCum search marketingul evoluează din ce în ce mai mult, Google înțelege mai bine contextul și toată partea semantică din spatele cuvintelor și astfel keyword clusteringul devine o parte necesară pentru orice business online.
Metode de grupare a cuvintelor cheie pentru Keyword Clustering
Gruparea cuvintelor cheie poate fi personalizată de la caz la caz și de la business la business, în funcție de KPIs, importanța serviciilor/produselor, profitabilitate etc. Două dintre aceste grupări sunt esențiale și nu trebuie să lipsească absolut deloc:
Keyword clustering pe topicuri
Topicurile unui site pot fi definite de categorii, subcategorii, tipuri de produs, tipuri de servicii, temele principale ale unei pagini sau a unui blog. Plecând de la un topic general putem să avem mai multe sub-topicuri pe care putem sau nu să le includem în grupurile din cluster.
Pentru acest articol o să folosim exemplul unui magazin bijuterii: Bijuteria SRL. Managerul magazinului dorește să își dezvolte strategia de Search Marketing și să facă un keyword clustering. El pornește research-ul de la “inele”, acesta fiind topicul principal. Dar făcând research-ul realizează că mai există câteva sub-topicuri: Inele de Logodnă, Inele cu Diamante, Inele de Aur, Inele de Argint. Acestea fac parte din topicul principal alcătuind întreaga idee de inele, dar vor fi considerate sub-topicuri.
Keyword clustering pe intenția utilizatorilor
Înțelegerea intenției utilizatorilor este una dintre cele mai importante părți ale unui manager sau specialist de marketing. Aceasta ne arată ce vor utilizatorii și care este motivul din spatele unei căutări.
Exista 3 tipuri principale care definesc intenția din spatele unei căutări:
- Căutări tranzacționale: Căutări care desemnează un tip de produs, sau serviciu sau chiar produsul în sine. Aceste căutări sunt apropiate de intenția directă de cumpărare, indiferent de tipul de căutare, generală (inel) sau nișată (inel de logodnă cu diamant solitaire).
- Căutări navigaționale: Căutări prin care utilizatorii încearcă să ajungă la un site anume sau anumite produse/servicii din site. De exemplu: inel de logodnă Bijuteria SRL, pandantive Bijuteria SRL.
- Căutări informaționale: Acele căutări prin care utilizatorii încearcă să obțină o informație (Diamant vs Zirconiu) sau să învețe ceva (Ce este safirul). Au probabilitate mică de conversie, dar potențial mare de trafic. Aceste căutări pot fi folosite pentru listele de remarketing.
Dacă ai probleme în a identifica intenția, poți să faci o căutare în Google unde există 2 posibilități:
- Dacă rezultatele sunt formate din magazine online, atunci este o căutare tranzacțională
Pașii pentru Keyword Clustering
Pentru a face un keyword clustering este nevoie să parcurgi următorii pași:
1. Research-ul de cuvinte cheie
Orice keyword clustering are ca punct de plecare keyword research-ul. Acesta poate fi făcut în orice tool, noi recomandăm Keyword Planner de la Google pentru că este gratuit, oferă multe date și este ușor de folosit.
Metoda prin care este făcut research-ul, nu contează foarte mult, în schimb noi recomandăm, pentru a ușura munca ulterioară, să se plece de la un cuvânt cheie general și să fie adăugate toate cuvintele legate de acesta, inclusiv cuvinte cu 0 căutări.
2. Keyword Clustering în Excel
După ce sunt scoase datele din keyword planner și exportate într-un excel, recomandăm să fie folosite următoarele coloane: Cuvintele cheie, Topic, Intenție, Volumul de căutări, Volumul de Căutări pe Fiecare Lună:
Într-un sheet separat se va face un pivot în care să avem capul de tabel ca și câmpuri ale pivotului, și selectăm în ordinea aceasta:
- Intent
- Topic
- Keyword
- Search Volume
- Lunile (dacă se dorește)
În final o să obținem:
3. La ce folosești datele?
Datele din keyword clustering vor fi folosite de agenția sau specialiștii de SEO pe care îi ai pentru a dezvolta strategia de SEO, dar pot fi folosite și în campania de paid search.
Din punct de vedere business avem o imagine clară asupra interesului și o prioritizare asupra produselor: De exemplu vedem în tabel ca brățările au mai multe căutări decât inelele de logodnă, însemnând că poate ar trebui să avem un focus mai mare acolo. Dacă mai adăugăm date și de profitabilitate, căutările pe luni, vom putea observa care grup este mai profitabil, care este trendul interesului pe fiecare grup, și să luăm decizii în funcție de asta.
Avantaje și beneficii pentru keyword clustering
Chiar dacă este o procedură care presupune un efort de timp mai crescut, keyword clusteringul oferă 2 mari beneficii:
Vizibilitate macro pentru interesul utilizatorilor
După cum am vorbit mai sus, gruparea cuvintelor în acest mod oferă o vizibilitate globală asupra topicurilor, lucru care ajută la alegerea direcțiilor de marketing. Realizând mai multe grupări și ordonate în funcție de importanța acestora, putem să facem analize mai complexe care să ne ajute în luarea unor decizii de marketing.
Înțelegerea intenției din spatele căutării
Înțelegerea din spatele intenției este esențială, ținând cont de evoluția motoarelor de căutare. Google pune mult preț pe satisfacerea nevoii utilizatorilor și oferirea unei experiențe cât mai bună a acestora. De exemplu, dacă cineva caută să cumpere un produs, Google va acorda “puncte” în plus site-urilor în care se și finalizează tranzacția, deoarece utilizatorii și-au terminat procesul de achiziție acolo. În schimb dacă cineva caută o informație și ajunge pe o pagină de produs sau categorie care nu oferă acel ajutor, și utilizatorul face bounce, Google va depuncta acel site și cu timpul va scădea în poziții până își pierde vizibilitatea.
Update-urile din ultimii ani ai motoarelor de căutare au început să pună mai mult accent pe intenția din spatele căutării și să ofere rezultate care se potrivesc cât mai mult cu ce își doresc utilizatorii. Având acele date la îndemâna putem să folosim și să dezvoltăm pagini care să ofere cea mai buna experiența de la căutare până la conversie.